Monumentendag1

Het voormalige Nutspand aan het Jan Nieuwenhuizenplein 9 in Edam is inmiddels tweemaal opengesteld tijdens de Open Monumentendagen. In 2018 en 2019 bezochten in totaal 350 bezoekers dit monument.

In 2018 werd het voormalige Nutspand in Edam feestelijk overgedragen aan de nieuwe eigenaren. Lees meer. Zij wonen inmiddels naar tevredenheid en met plezier in het pand. De nieuwe eigenaren hebben, naast een gronidge verbouwing, de voor- en achterkant van het pand laten schilderen. Ook het bord van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, aan de voorgevel, heeft een opknapbeurt ondergaan. Tot hun spijt is de tuin is nog niet klaar. Daar hopen zij in 2020 mee aan de slag te kunnen gaan. Het plan om een klokkenmakerij te vestigen op de begane grond zal ook nog even op zich laten wachten. De verbouwing vergde een grotere investering dan begroot waardoor de plannen zijn getemporiseerd. De klokkenmakerij is daarmee zeker niet van de baan.

In de loop van 2020  zal er een website worden gepubliceerd die specifiek zal gaan over het verleden van het Nutspand. Dit was een van de afspraken die bij de verkoop van het Nutspand is vastgelegd.

Monumentendag3