Aank Greve Hovens

Tijdens een bezoek van de leden van departement Herwijnen aan het Nationaal Onderwijs Museum in Dordrecht ontdekte Cor den Boer toevallig een nieuw spoor in het onderzoek naar familie van de voormalige secretaris van het Nut, Jakob Hovens Greve. 

De rondleiding in het museum werd verzorgd door de heer Cor en Boer, vrijwilliger voor het museum en lid van de archiefcommissie van het landelijk Nut. In een gesprek met een van de leden van departement Herwijnen kwam de naam Hovens Greve naar voren. Dat deed Cor herinneren aan een prent die hij tijdens het ontruimen van het voormalige Nutspand in Edam veilig had gesteld. Op de prent staat Jakob Hovens Greve, die secretaris was van het landelijk Nut van1917 tot 1943. Hij heeft na de ontruiming van het pand onderzoek gedaan naar de familienaam Hovens Greve, maar vond geen bruikbaar spoor.

Cor heeft contact gezocht met de familie. Het bleek te gaan om de kleinzoon Jaap Hovens Greve. Afgelopen zomer heeft Cor hem zelf de prent overhandigd. De familie is er verguld mee. Zij beschikten namelijk alleen over een foto van de prent.

 J. Hovens Greve foto 1