Nachtwachtwandeling

Veel departementen openen in deze periode het nieuwe seizoen 2018-2019. Wist u trouwens dat veel van de programma’s van de departementen op de website van het Nut toegankelijk zijn en activiteiten ook regelmatig vermeld worden via de facebookpagina van het landelijk Nut? 

Groningen-Haren

In het Noordelijke departement Groningen Haren is het activiteitenseizoen 2018/2019 geopend met een lezing “De Nachtwandelingen” door Jacques Hendrix. Deze lezing vertelt het levensverhaal van De Nachtwacht, het bijna 400 jaar oude schilderij van Rembrandt. Waar is het vervaardigd, waar heeft het gehangen en wat is er te vertellen over wie erop afgebeeld zijn? Allemaal vragen die door schrijver van toneelstukken, verhalen en romans Jacques Hendrix beantwoord worden tijdens deze lezing.

Op de Groningen-Haren-agenda prijken komend jaar meerdere lezingen over uiteenlopende onderwerpen, een concert en een dagtocht. Voor het gehele overzicht kijkt u hier. 

Wildervank

Nutsdepartement Wildervank heeft haar programma aan de leden gepresenteerd. Daarbij geeft het bestuur uitdrukkelijk aan dat het elkaar ontmoeten op deze avonden minstens zo interessant en belangrijk is als hetgeen opgevoerd wordt. Als het programma toch in de smaak valt, is dat alleen maar meegenomen. In Brouwhotel Parkzicht komt men komend jaar samen op gezellige avonden in het teken van muziek of toneel. Om te beginnen met “Een stoep waarop geknikkerd werd”, de Edelweiss Kapelle, een toneelavond over “Die lieve oom Ferdinand” en tenslotte het optreden van orkest Adorable. Schilderles van de heer Kunst en samen biljarten behoort ook tot de mogelijkheden in departement Wildervank. Het complete programma kunt u op de website van het landelijk Nut downloaden.

Delden

Het Nut Delden publiceert op haar website het complete programma vol activiteiten tot en met april 2019. Muziek, cabaret, lezingen, veelal in Stadscentrum Het Parochiehuis. In september jl. vond de start plaats met een excursie naar de RTV Oost studio, die de nieuwsgierige bezoekers eens een blik achter de schermen bood.

Oude Pekela

In Oude Pekela is het seizoen gestart met een lezing van mevrouw P. Medema-de Vlieger over het, Mobiel Medisch Team (MMT). Zij is als verpleegkundige in dit team werkzaam. De helikopter en bemanning zijn 24 uur x 365 dagen per jaar paraat. Met deze presentatie krijgt het publiek een interessante, en indrukwekkend kijkje in de keuken!
De agenda staat verder gevuld met optredens van zanggroepen en toneel. Zoals gebruikelijk sluit dit departement het seizoen af met een educatieve, informatieve en vooral gezellige Buitendag op 18 mei 2019.

Wieringermeer

In de Cultuurschuur in Wieringerwerff ontvangt het Nut Wieringermeer haar leden voor diverse lezingen over uiteenlopende onderwerpen: Sasha de Boer over fotografie, Sarah Polak PhD en universitair docent Amerika Studies over “het andere Amerika”. Koen Klein over de Amsterdamse Grachtengordel. Dat beloven stuk voor stuk en boeiende avonden te worden.
Daarnaast zien we excursies naar o.a. diezelfde grachtengordel, een bezoek aan het Afsluitdijk Waddencenter, een bezoek aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018.
http://www.nutwieringermeer.nl/programma.html

Noord-Beveland

Het theaterprogramma van Noord Beveland is gevuld met voorstellingen van zowel gevestigde als aankomende artiesten. De “Zeeuwse Belofte 2018” Femke Bun bijvoorbeeld. Deze Zeeuws-Vlaamse zingt eigen songs en valt op met haar sterke, spat zuivere stem.
Maikel Harte is een bekende van het publiek en vermaakt de zaal met verhalen en liedjes in het Zeeuws over het leven van alledag. Comedia della Harte.
En zo zijn er nog meer voorstellingen, die gespeeld worden in Kats, Wissenkerke en Kortgene.
De enige excursie op het overzicht neemt de mensen mee naar de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg. Dit twee uur durende bezoek bestaat uit een presentatie, bezoek aan de sterrenwacht en het museum. 

Twisk

In Twisk krijgen de 150 leden een leuk programma aangeboden waar af en toe iets voor bijbetaald moet worden. Leren wijnproeven kan in november. Er is een excursie naar de paprika’s bij Agriport, voor wie zich altijd al heeft afgevraagd wat er achter het glas van de indrukwekkende kassen aan de A7 in Noord Holland precies gebeurt. Voor de creatieve leden staat een teken- en schilderdag gepland. In december onthaalt het Nut Twisk de Sint en viert men Kerst op het Plein. 

Wasenaar

Wassenaar

De evenementenkalender van het Nut Wassenaar staat bij het verschijnen van deze nieuwsbrief mogelijk het volst gepland van alle departementen: tot en met oktober 2019. Het aanbod theater- en muziekoptredens is opvallend uitgebreid. Een greep uit hetgeen geboden wordt:
Cursussen: Voor wie interesse heeft in kunstgeschiedenis is er een aanbod van meerdere cursussen en excursies. Daarnaast wordt er een cursus Literatuur als venster op de tijd aangeboden, en Over Kostuums in de 17e eeuw.
Opera: Madame Butterfly van Puccini, één van de meest gespeelde opera’s van nu vertelt het hartverscheurende verhaal van de lompe Amerikaan die het hart breekt van een naïeve geisha. Bij het bezoek aan deze opera, uitgevoerd door Opera van Odessa hoort ook de busreis van en naar het Zuiderstrandtheater in Scheveningen.
Jubileum: op 19 mei 2019 bestaat het departement Wassenaar 100 jaar. Een speciale jubileumcommissie organiseert een feestelijke bijeenkomst, waarvan de details nog even geheim blijven.
Theater: een ander theaterbezoek voert de leden naar Claudia de Breij. In haar voorstelling “Nu” vindt ze afleiding van de beangstigende verhalen uit het nieuws in muziek, goede boeken, memorabele speeches en kunst.