Op 21 oktober 2017 vierde ‘t Nut op Noord-Beveland haar 175-jarig bestaan. Er was een receptie, toespraken en een cultureel programma met muziek en Zeeuws cabaret. De aanwezigen kregen een warm onthaal bij binnenkomst met een hapje en drankje.

 

Piet Hamelink, voorzitter van departement Noord-Beveland en voorzitter van ’t landelijke Nut. blikte in zijn toespraak terug op de vorige jubilea en het ontstaan van het departement. Op 31 oktober 1842 is ‘t Nut Noord -Beveland opgericht. Het was de eerste vereniging op het eiland. Het waren vooral gegoede en geschoolde heren die een mogelijkheid zochten elkaar regelmatig te ontmoeten op het geïsoleerde Noord-Beveland. Het 100-jarig bestaan werd gehouden midden in de 2e wereldoorlog seizoen 1942 -1943. Om begrijpelijke reden een mager jaar. Toch gingen de Nutsbijeenkomsten en het jubileum door. De stadswijnkelder te Kortgene was op 19 maart 1943 te klein met 200 zitplaatsen en 40 staanplaatsen voor de jubileumviering. Ondanks het uitgaansverbod en de verduisteringen streefde het toenmalige Nutsbestuur ernaar bijeenkomsten te plannen op de dagen met volle maan. De meeste leden kwamen immers op de fiets en die konden in het maanlicht gemakkelijker de verduisterde weg vinden. ‘t Nut Noord-Beveland is niet alleen een vereniging die terugblikt maar ook graag vooruit kijkt. Piet spreekt de hoop uit dat hij het 200-jarig bestaan nog mee kan vieren; niet meer als bestuurder, maar wel als lid van ‘t Nut. In het komende jaar hoopt hij zijn Noord-Bevelandse voorzittersrol te kunnen overdragen aan iemand anders. Er is een groot en relatief jong bestuur dat zeker voor de toekomst een belofte vormt. Het departement is springlevend met een nieuwe website, logo en Facebook activiteiten. Ook in de toekomst zit er nog muziek in. De bestuurders beseffen wel dat dit echter niet vanzelf zal gaan.

Noord Beveland Burgemeester

 

Burgemeester Marcel Delhez reikte namens ’t landelijke Nut erepenningen en een oorkonde uit aan de oud-voorzitters Jan van Iwaarden (1991-2001), Piet van der Maas (1974-1981), Frans en Addie Dees (1981-1991). Addie de vrouw van Frans wordt hier uitdrukkelijk genoemd omdat zij vele jaren secretaris was van het departement. Het echtpaar diende vele decennia ’t Noord-Bevelandse Nut.  Na de officiële opening van de burgemeester, gaf pianiste Laura Landman een voortreffelijke optreden. Tot slot werd door cabaretier Maikel Harte een optreden gegeven. Tijdens zijn voorstelling passeerden ook veel werkzaamheden van Piet Hamelink voor ’t NUT Noord-Beveland de revue. De vele aanwezigen konden na afloop terugkijken op een mooie en gezellige jubileumviering.

 

 

 

 

 

Noord Beveland Trio 175jaar

Het geheel werd opgeluisterd door Trio What llse