Elk jaar in september verschijnen de agenda’s van de departementen online met daarin tal van leerzame en vermakelijke activiteiten voor de leden. Ter inspiratie enkele hoogtepunten vanuit de grotere departementen in verschillende delen van Nederland.

't Nut Groningen-Haren opende het seizoen eind september met een excursie onder leiding van mevrouw Rixt Langeveld door de Stadstuin bij het gebouw van de Belastingdienst en DUO op de Kemkensberg in Groningen. Het volledige programma was bij de publicatie van deze nieuwsbrief nog niet bekend en wordt elk moment verwacht op de website van het departement. Het kan wel al worden aangevraagd via http://nutgroningenharen.nl

In Wassenaar is een zeer uitgebreid programma bekend gemaakt. Het is gevuld met excursies, concerten en cursussen. Zowel leden als introducés kunnen zich voor de activiteiten aanmelden. Hoewel veel activiteiten binnen Wassenaar plaatsvinden gaat men ook graag met elkaar op pad. In Wassenaar hoeft men zich niet te vervelen het komende seizoen: opera-, (zwarte) komedie, muziek- en toneelvoorstellingen wisselen elkaar af. Klassiek, modern, alles komt aan bod.

2017 Ben ik een Zeeuw cover 300In Delden wisselen lezingen en muziekevenementen elkaar af. Bettine Vriesekoop beet het spits af op 17 oktober met een lezing over vrouwen in China.  In haar jonge jaren maakte Bettine Vriesekoop kennis met China toen ze er trainde in haar tafeltenniscarrière. De rol van de Chinese vrouw in de samenleving intrigeerde haar en ze keerde vele malen terug om deze te doorgronden. Het leidde tot haar boek “Dochters van Mulan”, dat ook tijdens deze lezing vast en zeker ter sprake zal komen. Een andere enthousiasme verteller komt in april aan het woord: Boswachter Arjan Postma, bekend van zijn verschijning bij RTL Latenight en DWDD. Deze enthousiaste verteller loopt over van passie voor de Nederlandse natuur. Delden rekent erop dat het een boeiende en inspirerende avond wordt.

Bij ’t Nut Noord-Beveland draait het vooral en allereerst om het 175-jarig jubileum, dat in oktober gevierd wordt met een culturele receptie. Freek de Jonge komt op 1 november met een extra voorstelling naar Wissenkerke waarin hij zichzelf de vraag stelt: “Ben ik een Zeeuw?”. Voor de kinderen is het twee keer feest met een impro-cabaret voorstelling en de komst van Velthuis’ Kikker, die zijn leukste bekende liedjes komt zingen in een kleine intieme voorstelling. Het jubileum wordt met veel muziek, theater het komende seizoen op de agenda gezet.

In het hoge Noorden ontvangt ’t Nut Burgum Gerrit Jan Zwier. Hij komt vertellen over de Waddeneilanden en het Noordelijk gevoel. Zwier publiceert zijn reisverhalen in grote kranten. Als schrijver is hij gespecialiseerd in de Noordelijke gebieden. Iets nieuws op de Burgumse kalender is eind januari een avond Shared Dining met Marjolein Meijers: “Lust.” Shared Dining is een concept dat is over komen waaien uit grote steden als New York en Londen, maar tegelijkertijd ook bekend voor komen vanuit de Spaanse Tapasbars. Een eigentijdse vorm van een buffet. Aan tafel krijgen de gasten gerechtjes geserveerd, terwijl de muzikale omlijsting verzorgd wordt door Marjolein “Berini” Meijers en haar muzikanten. Met een viertal verhalen over familie, eten en liefde. Een avond waarin gerechten uit verschillende streken en verhalen uit de verschillende seizoenen van het leven aan de gasten voorbij komen. Samen eten, samen delen, een verbinding tussen mensen.
Veel departementen maken gebruik van de plaatselijke media om extra aandacht voor de activiteiten te genereren. Dankzij de (online) publicatie van ingezonden artikelen vinden mensen de weg naar de website en kaartverkoop. 

 

Enkhuizers in de rij voor lidmaatschap ‘t Nut

Geen enkele vereniging kan bouwen aan een toekomst zonder de betrokkenheid van leden. Departement Enkhuizen weet de laatste tijd het lidmaatschap aantrekkelijk te maken en groeit. Het departement telt inmiddels 260 geregistreerde leden. In Noord-Holland zijn er meer departementen die de laatste tijd weer groeien. Het programma van Enkhuizen is ook gepubliceerd op de website van het Nut. Voor de grotere activiteiten moeten de leden betalen, naast de jaarlijkse contributie van twintig euro. Het departement is heel transparant wat de kosten betreft. Soms wordt wat meer gerekend om een buffertje te hebben voor onvoorziene uitgaven

 

 

In memoriam: Elly van den Berg-van Ooijen

Op 6 september jl. overleed oud-bestuurder van de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen Elly van den Berg-van Ooijen. Op 21 april 2012 trad Elly terug uit het Maatschappijbestuur. Er is aan haar een erepenning uitgereikt van de Maatschappij met afbeelding van Jan Nieuwenhuijzen met als overweging, dat zij in haar functie als bestuurslid van het Maatschappijbestuur door frisse waarnemingen geschraagd door humor en trouw heeft meegewerkt aan het verwezenlijken van de doelstelling van ’t Nut: het bevorderen van de sociale cohesie van de samenleving. Elly was zeer begaan met de problematiek van laaggeletterdheid in Nederland. De inscriptie op haar penning vermeldt niet voor niets: Kansen voor minder kansrijken.
Elly was oorspronkelijk opgeleid voor maatschappelijk werk en pedagogiek. Ook is zij is werkzaam geweest als lerares psychologie en stagecoördinator op middelbare en hogere beroepsopleidingen. Daarna was zij twaalf jaar raadslid in de gemeenteraad van Wassenaar en deed daarnaast veel vrijwilligerswerk onder andere in de kerk en in het bestuur van het Nutsdepartement Wassenaar (1996-2011). De rode draad in haar leven was maatschappelijke betrokkenheid. Elly laat een man en drie kinderen na.

Maatschappijbestuur 2010: Elly van den Berg-van Ooijen (links voor)

 

Jos Nieuwenhuis neemt afscheid van District Zuid-Nederland

Jos Nieuwenhuis 1

 

Op zaterdag 16 september jl. hield district Zuid-Nederland haar vergadering in Waalwijk. Alle departementen van het district waren vertegenwoordigd. Er werd deze dag afscheid genomen van de secretaris Jos Nieuwenhuis. Jos nam tien jaar geleden in 2007 tijdens de ledenvergadering, na een termijn van vier jaar afscheid van het Maatschappijbestuur. Hij ontving toen een erepenning van de Maatschappij. Deze penning van erkentelijkheid voor zijn jarenlange inzet voor, en grote betrokkenheid bij onze Maatschappij komt hem natuurlijk ook toe voor zijn districtswerkzaamheden. 

Foto: Jos Nieuwenhuis (rechts) met voorzitter District Zuid-Nederland en Maatschappijbestuur (links)

 

 Departement Langstraat start seizoen met een eigen Website  

 

Het departement Langstraat heeft bij start van het nieuwe seizoen een nieuwe website. De inhoud van de website is met het hele bestuur bedacht en gemaakt. De website zelf is door een externe webmaster ingevoerd, waarbij de lay-out stapsgewijs nog steeds wordt verbeterd. De inhoud van de website is ook nog in ontwikkeling. Voorlopig is deze nog beperkt tot de actuele programma informatie en basisinformatie zoals de statuten van het departement en een toelichting op het programma. Langstraat heeft besloten voorlopig op de gebruikelijke manier met de leden te blijven communiceren: vooral per email en ook altijd nog voor enkelen per post. Het departement is ook op Facebook te vinden.

 

 

Nationaal Onderwijsmuseum 

Het Onderwijsmuseum zal in december een feestelijk een tentoonstelling over het NUT openen. De Nutskast, afkomstig uit het Nutspand in Edam, zal vanaf dat moment deel uit gaan maken van de vaste collectie van het museum. In het museum in Dordt blijft het niet bij kijken alleen. Op de kast zijn een meerdere oude boeken van ’t Nut geplaatst om door te bladeren en te lezen voor bezoekers. Zo ligt er bijvoorbeeld een liedjesbundeltje uit 1794 met de ‘Nieuwe VolksLiedjens’ van toen. Tastbaarder kunnen oude boeken niet zijn. Van alle boeken in de kast zijn reeds exemplaren voor de toekomst veiliggesteld in het Stadsarchief in Amsterdam. Momenteel is er de tentoonstelling Van het naadje en de kous. Alle vrouwen die vroeger handwerkonderwijs hebben genoten kunnen hier hun hart ophalen. De tentoongestelde handwerkjes vormen een feest van herkenning zoals de stekenlapjes en de gebreide kousjes. Het museum verzorgt ook handwerkworkshops voor volwassenen en ook voor kinderen (kinderfeestjes). Lees meer