aank

Districten najaar 2015

Voorafgaand aan de Centrale Districtraadvergadering op 14 november 2015 vergaderen er verschillende districten. Veelal worden de vergaderingen gecombineerd met een cultureel uitje. Hieronder aandacht voor drie districtvergaderdagen.

Departement Heusden is dit jaar de organisator van de Districtsdag in Zuid-Nederland. De bijeenkomst vindt plaats op 30 september in de Open Hof. Na de vergadering en lunch is er een rondleiding in het oude Gouverneurshuis. In het huis is een museum gevestigd. De kerncollectie van het museum bestaat uit objecten die de geschiedenis van het Land van Heusden en Altena weerspiegelen, zoals prenten en schilderijen, stad- en landkaarten, maquettes van Heusden en waardevolle waterschapsglazen, de zogeheten hensbekers. Er zijn ook wisselende exposities en er is een prachtige beeldentuin.

Op zaterdag 24 oktober 2015 aanvang 14.00 uur organiseert het Nutsdistrict Oost-Groningen een middag amusement in de Klinker te Winschoten, met als thema: Pieter Poot in de Nieuwe Wereld. 
 O-Gr-2015
        
Wie was Pieter Poot?
In 1647 arriveerde de vijfde Nederlandse gouverneur in Nieuw-Amsterdam, het latere New York. Bijna de hele kolonie was uitgelopen om hem te verwelkomen. De avonturen van Pieter Stuyvesant, zoals de onderhandelingen met de Indianen, de aankoop van Manhattan en de verkoop aan de Engelsen worden op amusante wijze via liedjes in beeld en geluid gebracht. Pieter was in een eerdere strijd tegen de Spanjaarden in zijn been geschoten en moest derhalve zijn rechteronderbeen missen. In plaats daarvan droeg hij een houten been en de oorsprong van zijn bijnaam ‘Peter Poot’.

 Op zaterdag 31 oktober houdt district Noord-Holland haar Algemene Ledenvergadering in het Zaans Museum in Zaandam.