aankarchief2 

Archief actueel: bezoek Edam

Hebt u wel eens gedacht aan de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de stad Edam, en dan niet alleen om de kaasmarkt? Die kaasmarkt heet nu het Jan Nieuwenhuyzenplein omdat 230 jaar geleden dominee Jan Nieuwenhuyzen in het huis van zijn zoon Martinus de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen oprichtte.

In het Nutshuis heeft tot voor kort het secretariaat van de Maatschappij zijn werkplek gevonden. Op dit moment zijn er andere gebruikers maar het pand is gelukkig nog wel op afspraak toegankelijk.

Op de benedenverdieping heeft mevrouw Maisa van der Kolk haar museum voor snaarinstrumenten ondergebracht. In het museum is te zien in wat voor een omgeving de vroege voorvaderen het Nut bestuurden. Tegelijkertijd kunt u genieten van een prachtige klankrijke demonstratie van de verschillende muziekinstrumenten in het museum. Ervaren gidsen van de VVV kunnen een rondleiding verzorgen in het prachtige stadje en ook de bezichtiging van de geweldige Grote of St. Nicolaaskerk (foto) behoort tot de mogelijkheden. Een bezoek aan Edam wordt door Cor den Boer, oud-voorzitter van de Maatschappij en nog actief als vrijwilliger voor het archief in Edam, zeer aangeraden. Enthousiast vertelt hij uit eigen ervaring; ‘ik heb zelf een paar keer met vreugde en tot plezier van allen met leden van mijn eigen departement Geldermalsen een bezoek gebracht aan Edam.' Een aantrekkelijk programma kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien (van 1 april tot half oktober).

• 10.30 uur Aankomst bij de VVV op het Damplein, aansluitend stadswandeling o.l.v. een gids;

• 12.30 uur Lunch in een van de vele restaurants die Edam rijk is;

• 14.00 uur Bezoek aan Nutshuis & muzikaal onthaal door Maisa van der Kolk;

• 15.30 uur Bezoek aan de grote St. Nicolaaskerk

• 17.00 uur Einde.

Een andere mogelijkheid is dat u een kijkje neemt in het prachtige museum van Edam, maar dat kan door restauratiewerkzaamheden pas weer in 2015. Cor den Boer stelt graag in overleg met u een passend programma samen voor groepen van 15 tot 20 deelnemers (cor.den.boer@upcmail.nl).