Er gaat niets boven Groningen! Als enige provincie in Nederland is er een stichting Museum- Theater- Commissie (MTC). De MTC, ook wel kortweg de Commissie genaamd, is voortgekomen uit de districten Noord- en Oost-Groningen van de Maatschappij. Het doel van de stichting is voor nutsleden in de provincie Groningen reizen te organiseren naar theatervoorstellingen en musea in binnen- en buitenland. De commissie bestaat momenteel uit twee leden die nauw samenwerken: Piet Oosterhoff en Margré Oostlander.

Margré Oostlander, is een van de drijvende krachten van deze commissie. ‘Haar’ commissie organiseert jaarlijks één buitenlandse cultuurreis. Verder staan er elk jaar dagtochten naar museum en theater op het programma. Het reisgezelschap bestaat altijd uit donateurs van de stichting MTC. De commissie stelt de reis samen met een touroperator en organiseert vooraf altijd een kennismaking en een reünie na afloop van de reis. Tijdens de reünie worden ook de plannen voor het volgende jaar gepresenteerd. Niet alleen de Groningse leden kunnen donateur worden maar ook leden elders in Nederland. Donateurs betalen € 8.- per jaar per adres. Leden ontvangen elk jaar alle informatie en het  jaarprogramma per post. Een website van de commissie is in de maak.

De laatste buitenlandse reis was naar Wenen & Boedapest, een cultuurreis. De laatste dagtocht was naar het Rijksmuseum in Amsterdam met aansluitend een bezoek aan het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk. De reizen van de MTC zijn enorm in trek. In 2014 zal een bezoek gebracht worden aan de Baltische Staten en zal er via Helsinki weer naar huis worden teruggekeerd. Voor deze tiendaagse reis zijn er al 40 aanmeldingen. Ook de dagtochten blijken populair; wachtlijsten zijn geen uitzondering. Een paar jaar geleden werd de voorstelling Soldaat van Oranje bezocht. Elke dagtocht of reis wordt met een diner  afgesloten. Na een reis krijgt iedereen een reisverslag met verhalen en foto’s. De verslagen worden per dag gemaakt door één of twee deelnemers. De Commissie verzamelt en bundelt alle verhalen en foto’s.

Mocht u nu bij het lezen van bovenstaande denken, dit lijkt me ook leuk! Meldt u dan aan als donateur. Het maakt niet uit waar u woont.

Margré Oostlander Tel. 0597-417580 m.oostlander@heizema.nl