7 kluisdeuren gesneden verkleindOp dinsdag 26 en vrijdag 29 november jl. hebben zo’n 65 leden gebruik gemaakt van de unieke mogelijkheid het stadsarchief in Amsterdam in De Bazel te bezoeken onder leiding van een ervaren gids. De Bazel, gebouwd in de jaren 20, is het voormalig hoofdkantoor van de Nederlandse Handel-Maatschappij, een bankonderneming opgericht door Koning Willem I.

Het gebouw ontleent de naam aan de architect Karel de Bazel,  die het gebouw voor zijn tijd buitengewoon modern heeft ingericht. Het werd door hem voorzien van een luchtverversingssysteem met centrale afzuiging, een centraal kloksysteem dat regelde dat alle klokken gelijk liepen, telefooncellen en een centraal stofzuigsysteem. De Bazel ontwierp ook de inrichting van de werkkamers inclusief het meubilair. De stijl laat zich het best omschrijven als iets tussen Art Deco en Jugendstil. Een complete renovatie werd in 2007 afgerond, waarmee de prachtige originele details als vloermozaïeken, lichthoven en de beschilderingen van balken en plafonds in de safekelder in ere zijn hersteld.

Het gezelschap bezocht de vleugel met de Koningskamer, waarin de belangrijke besprekingen werden gehouden, versierd met schilderijen van de Koningen Willem I, II en III en Koningin Wilhelmina . Een ronde langs de directiekamers volgde. De orde van belangrijkheid van de directeuren is af te zien aan de kleur groen van de wandbekleding van diens kamer. Hoe donkerder het groen, hoe hoger de functie.
In de kelders van het gebouw bevonden zich in vroeger tijden de kluisjes van de clientèle. Via een aparte ingang is een bezoek gebracht aan een houten kluis, waarin het eerste tolprivilege dat Floris V aan Amsterdam verleende wordt bewaard. In dezelfde ruimte een vitrine met een aantal zeer oude documenten, waaronder het besluitenboek waarin de oprichting van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen staat beschreven (zie afbeelding hieronder). Alle deelnemers waren enthousiast over de excursie en vol lof over de organisatie ervan. 

Van het archief van de Maatschappij tot Nut van 't Nut (tot 1974) is een inventarisatie toegankelijk via ide website van het stadsarchief van Amsterdam. Lees meer...

10 oprichting Nut gesneden contrast verkleind