Begin 2013 ontvingen voor het eerst twee projecten, aanbevolen door de Nutsdepartementen, vanuit het NUTfonds een bijdrage. Inmiddels zijn deze twee projecten gerealiseerd: in het geval van de documentaire over de orgels van de Ottes ondersteunde departement Groningen-Haren de aanvraag. Het Project ‘Dansen is meer dan bewegen’ voor kinderen werd aanbevolen door departement Burgum.

 
De documentaire over de orgel van Ottes ‘De toer van een orgelbouwer’ ging op 13 mei 2013 in première in Appingedam tijdens het ‘Terug naar het Begin’ festival. Dit project kreeg een aanbeveling van het departement Groningen-Haren. De film is aansluitend door RTV Noord en Drenthe uitgezonden. In de verschillende media waaronder Radio 1 is veel aandacht besteed aan de DVD. De verkoop is hierdoor goed op gang gekomen. De film ligt nu voor bij de directie van omroep Max en is ingestuurd aan het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Het Internationaal Dansfestival Burgum werd, mede dankzij zonovergoten dagen, een groot succes. Van 3 t/m 7 juli stond het centrum van Burgum in het teken van kleurrijk gekostumeerde dansgroepen uit de hele wereld. Met een parade door de straten, openlucht optredens, bezoeken aan zorgcentra en twee gala-avonden kon een ieder kennismaken maken met dans, cultuur, kledij en muziek van ver over de grenzen. Onder meer met Polen, Portugezen, Russen, Bulgaren, Colombianen, Filipijnen, Kenianen () en onze eigen lokale Fryske Eastergo Skotskers.

Voor ’t eerst in de organisatie van het IDB was er een voornemen om jongeren te interesseren en te integreren in deze wereldwijde culturele uitwisseling. Om voor basisschoolleerlingen een training en competitie op te zetten in dit dansfestival was budget nodig. ‘t Nut Bergum e.o. heeft daarom het jongerendansproject voorgedragen als  subsidieaanvraag  bij het landelijk Nut. Het bestuur van het IDB heeft per brief haar dank uitgebracht aan Nut Bergum e.o. voor de financiële ondersteuning van ‘t Nut  voor het project en welslagen van deze nieuwe opzet voor scholieren uit Tytsjerksteradiel en buurgemeente Dantumadeel (www.dansfestivalburgum.nl).

In augustus 2013 heeft het Maatschappij bestuur besloten subsidie toe te kennen aan de volgende organisaties/projecten:
- Amathysta, Koninklijk erkende vereniging van amateurgeologen  paleontologen en -mineralogen, voor de aanschaf van  zaag en slijppan;
- Stichting Streekmuseum / Volkssterrenwacht Burgum, voor de vervaardiging van interactief beeldmateriaal;
- Stichting Danssport op maat, voor de organisatie van een NK in de danssport voor mensen met verstandelijke beperking;
- NutDepartement Winschoten voor Project ‘Wat Doe Jij?’.

U zult in de volgende nieuwsbrieven meer lezen over deze projecten.