Wat Doe Jij?’in Wildervank en Oude Pekela
Dit schooljaar begon in september met een viertal workshops ‘Wat Doe Jij?’, over hoe om te gaan met pesten in en rond de school, voor de groepen 8 van de drie basisscholen van Wildervank. Het was een cadeau aan de gemeenschap, aangeboden door het jubilerende Nutsdepartement en het vormde een onderdeel van de feestelijkheden rond het 175-jarig jubileum van het departement.
‘Wat Doe Jij?’werd hiermee voor het eerst op een basisschool gespeeld. Wat opviel was dat de leerlingen meer onbevangen zijn dan de iets oudere leerlingen van het voortgezet onderwijs. Ze deden erg goed mee. Nieuw was ook het initiatief om de workshops ’s avonds te brengen voor de ouders van de school!
Waar het departement Oude Pekela vorig seizoen een aantal workshops aan de lokale scholen heeft aangeboden, zijn nu in de provincie Groningen alweer meer dan 60 workshops geboekt.

‘Wat Doe Jij?’in Den Helder, start van de workshops in Noord-Holland
In oktober volgde Nutsdepartement Den Helder met workshops ‘Wat Doe Jij? Vreemde Eend’, voor het voortgezet onderwijs van de ‘Scholen aan Zee’. Het initiatief van Nutsdepartement Den Helder om de bijdrage, destijds ontvangen naar aanleiding van de SNS-winkelopening,te bestemmen voor Wat Doe Jij? heeft geleid tot deze voorstelling. De voorstelling is ontwikkeld door Artiance en zal het komend seizoen op diverse plaatsen in Noord-Holland gespeeld worden. Het accent ligt op het worden buitengesloten van scholieren door medescholieren. De workshops waren een groot succes. De recensie in het Noord-Hollands Dagblad van 25 september kopte: ‘Brugklaskanjers staan er voor elkaar’ en ‘Theater zet de klas tot nadenken’.


‘Wat Doe Jij?’dit seizoen op 6 verschillend plaatsen
In Rotterdam met Young Stage en Deventer, gesteund door de niet aflatende inspanning van het Nutsdepartement, met het Theaterschip Drost van Salland, worden de workshops nog steeds met enthousiasme gespeeld. In Groningen en Amsterdam gaan de theatergroepen De Steeg en de Toneelmakerij het 2e seizoen in.
In de regio Tiel en de regio Alkmaar gaan de Jeugdtheaterscholen Artiance en de Plantage van start. Workshops in Den Haag met Jeugdtheaterschool Rabarber en in Den Bosch met het Koning Willem 1 College zijn in voorbereiding.
Daarmee komt het aantal geschatte workshops voor dit seizoen in de richting van de 300 en het totaal aantal gegeven workshops in de buurt van de 600, de aanloop in Rotterdam sinds september 2007 meegerekend. Daarmee zijn meer dan 16.000 leerlingen en hun docenten bereikt.

Wat Doe Jij?’in de buurt
Steeds meer vooral lokale fondsen zijn bereid gevonden te doneren voor de workshops ‘Wat Doe Jij?’, waaronder de stimuleringsfondsen van de lokale Rabobanken.
Voor informatie over het maken van plannen voor het geven van een aantal workshops in de buurt, neem contact op met de projectmanager Corretje Eijgenstein via corretje@xs4all.nl .