Hans en Geke 2025Hans Fiedeldeij en Geke van de Merwe spelen al jaren een belangrijke rol binnen het bestuur van het departement Heusden, waar zij zich inzetten voor het behoud en de toekomst van de vereniging. Als voorzitter en vicevoorzitter zijn zij onderdeel van een hecht bestuur en dragen zij bij aan de organisatie en programmering. In een tijd waarin individualisme steeds meer toeneemt, zien zij het Nut als een plek waar mensen samenkomen om kennis te delen en met elkaar verbonden te blijven.

Departement Heusden

Departement Heusden kent een rijke geschiedenis en een stabiel ledenbestand. Sinds de oprichting in 1819 vervult het departement een belangrijke rol in de regio. “Het begon hier met een dominee die een armenschool oprichtte,” vertelt Hans. “Het laat zien hoe belangrijk onderwijs en ontwikkeling altijd zijn geweest.” Inmiddels telt het departement al jaren rond de 100 leden, afkomstig uit  het land van Heusden en Altena en Bommelerwaard. In 2019 vierde het departement haar jubileum, een moment waar Geke met plezier op terugkijkt: “De viering van ons 200-jarig bestaan – een high tea in de tuin van het Gouverneurshuis in Heusden – heeft best indruk op mij gemaakt. De leden reageerden namelijk zeer enthousiast en de sfeer kon niet beter.”

 

“Het feit dat vanuit de samenleving de noodzaak werd gezien om ook het onderwijs professioneel te maken, vind ik nog steeds geweldig.” 

 

Oorsprong

Hans kijkt met bewondering naar de invloed die het Nut heeft gehad. “Voor mij is dat echt het onderwijs. Het feit dat vanuit de samenleving de noodzaak werd gezien om ook het onderwijs professioneel te maken, vind ik nog steeds geweldig. Respect naar die generaties die dat door hadden en in actie kwamen.” Die gedachte leeft nog steeds voort binnen het departement Heusden. “In de geest van die armenschool proberen we de contributie op 15 euro te houden. Dat lukt omdat we van twee stichtingen jaarlijks een flinke ondersteuning krijgen,” vertelt Hans. Voor dat bedrag krijgen de leden vijf lezingen per jaar, inclusief koffie of thee. “Zo blijft de drempel heel laag.”

 

Achtergrond

Als voorzitter heeft Hans een lange loopbaan achter zich als marineofficier bij de Marine Luchtvaartdienst en later auditor in het bedrijfsleven. Hij ontwikkelde vroeg een fascinatie voor vliegtuigen. Tegenwoordig schildert hij in zijn vrije tijd. “Ik had gewoon op mijn to-do-lijst staan: als ik nou klaar ben met mijn carrière, dan ga ik eens kijken of ik de stap van tekenen naar schilderen kan maken.” Geke komt uit een schrijversfamilie en vond al vroeg haar weg in de journalistiek. Ze werkte 50 jaar als redacteur bij het Brabants Dagblad, waar ze stopte in 2023. Naast haar journalistieke werk schreef ze veertien boeken, stuk voor stuk gebaseerd op interviews. “Ik ben echt een human interest schrijver,” legt ze uit. Als vicevoorzitter zet ze haar ervaring in bij het uitnodigen van sprekers, het schrijven van persberichten en het organiseren van de jaarlijkse excursie.

 

“We zijn helemaal op elkaar ingespeeld en vormen met ons vijven een hecht team” 

 

“We hebben gewoon een heel leuk bestuur”

Hans: “Ik krijg mijn energie uit het groepsproces. Ik heb als leidinggevende altijd geleerd: zet iemand neer op een plek die hij leuk vindt en waar hij bepaalde kwaliteiten voor heeft. We hebben gewoon een heel leuk bestuur.” Geke beaamt dit: “We zijn helemaal op elkaar ingespeeld en vormen met ons vijven een hecht team. Valt een van ons door omstandigheden een keer uit, dan tonen de anderen meteen begrip.” Die onderlinge betrokkenheid zie je ook terug in de manier waarop ze samenkomen. “Tien jaar geleden vergaderden we nog in de bovenzaal van het gebouw van de Vereniging Senioren Heusden, maar we vinden het gezelliger om om de beurt bij iemand thuis af te spreken. Tijdens elke vergadering blikken we terug op de laatst gehouden lezing.”
Clubgebouw

Voor de lezingen komt het departement Heusden samen op een vaste locatie. Hans: “Wij noemen dat ons clubgebouw, hoewel het eigenlijk een prachtige zaal is die verbonden is aan de Hervormde Gemeente.” De lezingen vormen al twintig jaar de kern van het programma. Geke heeft altijd zorgvuldig de onderwerpen uitgezocht en weet hoe belangrijk een goed samengesteld programma is: “We moeten als Nutsbestuur onze leden jaarlijks een boeiend en gevarieerd programma blijven aanbieden en alert zijn op waar ons publiek behoefte aan heeft. Bij het Nut komen mensen echt voor het onderwerp.” Naast de lezingen wordt er jaarlijks een excursie georganiseerd. “We zoeken elk jaar een leuke stad uit, hetzij in Vlaanderen, hetzij in Nederland,” deelt Hans. Hij prijst de inzet van de penningmeester: “Die had eigenlijk reisleider willen worden.” Geke voegt toe: “Hij doet dat zo verschrikkelijk leuk.”

  

“Onze eigen westerse samenleving is in de laatste decennia behoorlijk individualistisch geworden.”

 

 Blik op de samenleving 

Geke en Hans delen hun visie op de ontwikkelingen in de samenleving. Geke: “Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat hier nog naar elkaar wordt omgekeken, maar dat gaat steeds verder verdwijnen. De kerken worden kleiner, en die speelden natuurlijk ook een rol. De samenleving verhardt en dat vind ik problematisch. Ik denk wel dat er een omslag komt. Eerst zal het nog verder afglijden, maar uiteindelijk komt er een plafond.” Hans merkt vooral de verschillen tussen stad en platteland op. “Onze eigen westerse samenleving is in de laatste decennia behoorlijk individualistisch geworden. Als je generaliseert, denk ik dat het er in een dorp wat socialer aan toe gaat dan in de stad.” In een tijd waar sociale samenhang onder druk staat, blijft het Nut een waardevolle plek voor ontmoeting, kennisuitwisseling en verbinding.