Aankondiging WageningenfondsNan Dodde en Pieter Boekholt overleden in het voorjaar van 2022. In het verleden waren zij beiden aangesteld als bijzonder hoogleraar in het kader van de Nutsleerstoel aan de Universiteit van Utrecht.

Op 28 april 2022 overleed Prof. Dr. (Nan) N.L Dodde. Emeritus hoogleraar Geschiedenis van het onderwijs aan de universiteit van Utrecht. Hij was de eerste bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het onderwijs die in het kader van de Nutsleerstoel aan de Universiteit van Utrecht werd aangesteld. Lees meer.

Op 27 mei 2022 overleed Prof. dr. (Pieter) P.Th.F.M. Boekholt. Hij was de opvolger van Nan Dodde nadat deze met emeritaat ging. Hij was de tweede Bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het onderwijs in het kader van de Nutsleerstoel aan de Universiteit van Utrecht die werd aangesteld. Lees meer.

 

De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen heeft zich in het verleden met veel passie gewijd aan de taak van de onderwijshervorming. In het begin zocht het voornamelijk kracht in het uitgeven van nieuwe schoolboekjes. In de loop van haar bestaan is het Nut van betekenis geweest op alle niveaus van het onderwijs in Nederland.

De werkzaamheden voor het opzetten en subsidiëren van cursussen werden vorige eeuw opgedragen aan een daartoe ingestelde commissie: de Nutscommissie voor onderwijs. Later is dit werk voortgezet door de opgerichte volksuniversiteiten. Zowel ten opzichte van het hoger onderwijs als ten aanzien van de opleiding van onderwijzers is het werk van de Nutscommissie voortgezet in het bijzonder hoogleraarschap in de pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam en het daaraan verbonden Nutseminarium voor pedagogiek. Daarna volgde de Nutsleerstoel in Utrecht. De Nutsleerstoel in de Geschiedenis van het Onderwijs aan de Universiteit van Utrecht werd in 1986 ingesteld. In 2006 kwam een einde aan het deze bijzondere leerstoel van het Nut.