Philip Kohnstamm1

Philipp Abraham Kohnstamm (1875-1951) was de eerste hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam namens de Maatschappij en tevens directeur van het Nutsseminarium. John Exalto deed onderzoek naar zijn pedagosche visie en publiceert hierover.  

 De naam van deMaatschappij passeert regelmatig de revue als John Exalto in de collegezaal met studenten de geschiedenis van opvoeding en onderwijs bespreekt. Als universitair docent in de historische pedagogiek geeft hij college aan studenten pedagogiek. Daarnaast doet hij onderzoek. Drie jaar geleden startte hij met een onderzoeksproject naar de pedagogische visie van Philipp Abraham Kohnstamm (1875-1951), de eerste hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam namens de Maatschappij en tevens directeur van het Nutsseminarium. Dit onderzoek heeft geresulteerd in enkele artikelen. In de volgende link treft u het eerste artikel aan: ‘Zijn armen flodderen als leege mouwen langs zijn lijf’.  

De rol van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen zal ook worden belicht in het handboek over de Nederlandse onderwijsgeschiedenis dat Exalto met een Groningse collega aan het schrijven is.