Departement Enkhuizen presenteert zichzelf in een boekje

Departement Enkhuizen presenteert zichzelf dit jaar in een mooi vormgegeven boekje. Alle leden van het departement hebben het boekje tweemaal ontvangen;  een exemplaar voor zichzelf en een om weg te geven aan geïnteresseerden. Op deze wijze hoopt het departement nieuwe leden te werven. Om het boekje te bekijken klik hier.

Het programma 2011/2012 van departement Enkhuizen vindt u hier.

 

Broek in Waterland organiseert lezing Maarten van Rossum

Departement Broek in Waterland organiseerde op 17 januari 2012 een lezing door Maarten van Rossum over zijn laatst verschenen boek 'Waarom is de burger boos?’. Het was een groot succes. De bijeenkomst moest verhuizen van Het Broekerhuis naar de kerk  in verband met de grote belangstelling. De lezing bleek meer het karakter te hebben van een cabaretvoorstelling en dat was een onverwachte opsteker voor de aanwezigen. Lees meer

 

Departement Tiel bestaat 200 jaar

Op 20 december 1811 werd departement Tiel opgericht. Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan werd op 20 december jl. aan de Openbare Bibliotheek Rivierenland in Tiel een collectie boeken over de geschiedenis van Tiel  cadeau gegeven. De boekencollectie werd mede mogelijk gemaakt door medewerking van de Tielse boekhandel en historische verenigingen uit Tiel en omgeving.        Lees meer

 

 Het nut van (het archief van) het Nut

Op 26 september organiseerden de Historische Vereniging  Oud-Wageningen en de Nederlandse Genealogische Vereniging Afdeling Amersfoort en omstreken (NGV) een lezing door P.M. Kernkamp, gemeentearchivaris van Wageningen, over het nut van het archief van 't Nut. De geschiedenis van 't Nut en in het bijzonder van departement Wageningen stond centraal. De volledige tekst van de lezing  voorzien van oude foto's en prenten uit vroeger tijden vindt u hier.

 

Judith Karreman ontvangt erepenning van 't Nut

Judith Karreman, secretaris van Nutsdepartement Enkhuizen, ontving in november 2011 een erepenning uit handen van Nut-voorzitter Ton Dekker. Judith Karreman is al meer dan 25 jaar als vrijwilliger actief voor 't Nut.  Lees meer

 

 

Groei en krimp van departementen van 't NUT

Dat de omvang en betekenis van 't Nut in de afgelopen decennia is afgenomen is geen nieuws. Veel van de taken van weleer zijn overgenomen door de overheid. De gemiddelde leeftijd van de leden van de departementen is hoog en er zijn elk jaar een paar departementen die zich zelf opheffen wegens gebrek aan vrijwilligers en/of leden.  In 2011 werden de volgende departementen opgeheven. Eindhoven, Best,Termunten, Lemsterland. Ommen gaf in 2011 aan de opheffing van het departement voor te bereiden,.

Toch maakt een behoorlijk aantal departementen de laatste jaren (2008-2010) een groei door. Deze departementen geven op verschillende manieren inhoud in hun programma’s aan de NUT-gedachte en -doelstelling. Het gaat om de volgende departementen:
Wassenaar, Joure, Burgum, Olst-Deventer, Bellingwolde, Groningen-Haren, Wolvega, Wieringermeer, Makkum, Hoogezand-Sappemeer, Franeker, Gorredijk e.o. , Winterswijk, Lobith, Gieten e.o., Ruurlo, Zelhem, Vollenhove, Appingedam, Herwijnen.

Onder de groep groeiende departementen bevinden zich relatief veel grotere departementen. In 2010 was Wassenaar met 454 leden het grootste departement in Nederland. Wassenaar wordt gevolgd door Joure (327), Burgum (310), Delden (285), Olst-Deventer (258), Bellingwolde (250), Groningen-Haren (240), Zaanstad, (224), Wolvega (220) en de Wieringermeer (195). Veel van deze departementen werken samen met andere organisaties, bijvoorbeeld de bibliotheek, Vrouwen Van Nu etc. en organiseren samen activiteiten. Dit zorgt voor deelnemers  per activiteit en een betere kostenverdeling en - niet te vergeten - meer bezoekers. Door samenwerking met andere partijen kan er veelal meer georganiseerd worden door departementen.

 

Project Drempels Weg in Waalwijk wint vrijwilligersprijs 2011 

Het scholenproject Drempels Weg van het Gehandicapten Platform Waalwijk, heeft de vrijwilligersprijs 2011 in Waalwijk gewonnen in de categorie 'Verbinding'. Het project geeft uitleg aan alle basisschoolleerlingen en maakt inzichtelijk hoe het dagelijks leven van de gehandicapte medemens er uit ziet. De nadruk ligt dan op wat er vooral nog wél kan. Door het succes van het project werd de financiële druk op de begroting van het Gehandicapten Platform te groot. Door een bijdrage van het NUT, departement Langstraat, is voortbestaan van het project Drempels Weg de komende jaren verzekerd. Het vorige schooljaar bezocht Drempels Weg! 17 basisscholen en werden voor de groepen 7 van de basisschoolleerlingen 21 projecten gedraaid. Na enkele oproepen in de plaatselijke kran stroomden de aanmeldingen voor vrijwilligers voor het project binnen. Bij DrempelsWeg! vertelt de gehandicapte medemens hoe zijn of haar dag er normaal gesproken uitziet. Wat moet er allemaal gebeuren voordat de dag kan beginnen. Hoe kies je je kleren uit als je blind bent, wat heb je nodig om als rolstoeler in en uit de stoel te komen? Hoe kom ja ven A naar B, enz. Vervolgens mogen de leerlingen zelf ervaren wat het is om blind te zijn, in een rolstoel te zitten of alles te doen met één functionerende arm. Lees meer.

Afscheid Jaap Siertsema van district Noord-Groningen

Dertien jaar heeft Dhr. J. (Jaap) Siertsema zich als secretaris ingezet voor het District Noord-Groningen en was inmiddels voor velen een begrip. In het begin deed hij alles met pen, papier en postzegels. Naarmate de computer meer zijn intrede deed, was dat voor Jaap geen probleem. Het werk voor 't Nut heeft hij altijd met toewijding vervuld. Jaap was het historische geheugen van het districtsbestuur. Zeer punctueel hield hij alle informatie bij. Op deze wijze draaide het district Noord-Groningen voortreffelijk. Nieuwe bestuursleden heeft hij altijd met raad en daad bijgestaan. Jaap Sietsema raakt niet uit zicht van 't Nut want hij blijft voorzitter en secretaris van departement ’t Zandt. Op 24 oktober 2011 tijdens de najaarsvergadering van het district Noord-Groningen ontving Jaap voor zijn verdiensten van  Maatschappijvoorzitter Cor den Boer een Nutspenning met de inscriptie: 'Toegewijd en sociaal'. Foto: Dankwoorden van Mw. Sikkema voor Jaap Siertsema.

 

Departement Olst-Deventer bezoekt de voormalige IJzergieterij DRU

Het jaarlijkse technische uitje van departement Olst-Deventer op 19 oktober 2011 ging  naar de IJzergieterij DRU te Ulft, Bouwjaar: 1870 tot 1945. Een afvaardiging van het departement  bezocht hier de voormalige werkplaats waar gietvormen werden gemaakt, die daarna gevuld werden met vloeibaar ijzer. Hierna werd de Cultuurfabriek bezocht die eveneens gevestigd is in het gebouwencomplex. In de voormalige DRU fabrieken treffen de bezoekers verder aan de raadszaal, de bibliotheek, een café, het schaftlokaal  een poppodium/zaal, een theaterzaal, een kunstgalerie en  de oudheidkundige en historische vereniging etc.  Lees verder