Aank Arno 2024Als voormalig kraker is Arno Boon directeur van BOEi, een organisatie die oude gebouwen nieuw leven inblaast. Deze passie voor cultureel erfgoed - ,,betekenisvolle plekken opnieuw betekenis geven’’ - combineert hij met de functie als penningmeester van Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen. Ter gelegenheid van het 240-jarig jubileum van het Nut deelt hij zijn visie op de toekomst, zijn persoonlijke drijfveren en de inspirerende momenten die zijn werk vormgeven.

“Dat is iets magisch”

Als directeur van BOEi werkt hij dagelijks samen met honderd medewerkers aan het herbestemmen van monumentale gebouwen. De collectie is iimposant. "Het gaat er niet om dat mensen onder de indruk zijn van wat ík doe, maar dat ze onder de indruk zijn van wat er kán," vertelt hij. Voor hem ligt de magie in het transformeren van plekken die ooit hun functie verloren, maar dankzij nieuwe invullingen weer tot leven komen. "Wanneer je mensen meeneemt naar een plek waar iets al een keer gelukt is, zie je ze soms als een blad aan een boom omdraaien. Ze krijgen dan echt het geloof dat het mogelijk is. Dat is iets magisch."

 

"Het Nut heeft mensen de gelegenheid gegeven om te leren, een vak te beheersen, te sparen en zelfs een woning te kopen."

 

Terugblik

Hij benadrukt de sleutelrol die het Nut heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving. Arno: "Als het Nut er niet was geweest, hadden we misschien wel 50 jaar later die hele aanpak gekregen van scholen, bibliotheken, banken en sparen. Het Nut heeft mensen de gelegenheid gegeven om te leren, een vak te beheersen, te sparen en zelfs een woning te kopen. Het heeft Nederland mede gevormd. Daar mogen we trots op zijn." Tussen 1850 en 1950 leverde het Nut een onmisbare bijdrage aan maatschappelijke veranderingen, van onderwijs tot bibliotheken. Het maakte het beklimmen van de maatschappelijke ladder toegankelijker voor een grote groep mensen.

 

"Wat me drijft, is het idee dat je samen iets tot stand kunt brengen waar iedereen wat aan heeft."

 

Van droom naar realiteit

Zijn drijfveren zijn diep geworteld in zijn jeugd. Arno groeide op in een gesloten patiowoning met zijn ouders, zus en drie broers zonder buren, een situatie die hij omschrijft als "de ultieme vorm van alleen op de wereld zijn". Hij vertelt: "Ik had een sterke behoefte om dingen met anderen te delen. Toen ik ongeveer tien jaar oud was, fantaseerde ik over het wonen in een rijtjeshuis waar de tuinen met elkaar verbonden waren. We hadden samen één groot konijnenhok in plaats van ieder een apart hok." Deze visie heeft nog altijd veel raakvlakken met hoe hij zich inzet voor het Nut. "Wat me drijft, is het idee dat je samen iets tot stand kunt brengen waar iedereen wat aan heeft."

 

Jan Nieuwenhuyzenfonds

 

Als penningmeester speelde hij een belangrijke rol bij het onderbrengen van het Nutsfonds, het kapitaal van het Jan Nieuwenhuyzenfonds, in het VSBfonds. Arno: "De Algemene Vergaderingen in Bellingwolde en Wageningen over het overdragen van geld naar het VSBfonds zijn de momenten die me het meest zijn bijgebleven.” Tijdens deze bijeenkomsten ontstond een spanningsveld, waarbij hij zich afvroeg: "Zitten we hier nou voor onszelf of vanuit de doelstelling?" Ondanks de hevige discussies bleef hij standvastig in zijn overtuiging: "We kunnen betere en meer dingen met het geld doen dan we tot dan toe deden. Door het bij het VSBfonds te parkeren, haken we aan op een geoliede machine voor al die aanvragen." Dankzij deze beslissing kan het Nut zijn missie efficiënter voortzetten en een grotere maatschappelijke impact realiseren. 

Foto: Arno Boon, Jan Willem Offerhaus en Rolf Domenie ((oud-)bestuurders JNF) 

Lees meer

 

 

"Mensen in Nederland zijn vaak meer consument dan burger”

 

Burgerzin

Hij ziet graag dat het Nut zich blijft richten op het verbinden van mensen en het stimuleren van burgerparticipatie. Arno: "We zitten met een flink aantal crisissen. Ik denk dat mensen die er warmpjes bij zitten, ook burgerzin moeten tonen. Het gaat erom hoe we als samenleving samen verder komen." Hij benadrukt de historische rol van het Nut en ziet parallellen met vandaag: "Ik denk dat als het 240 jaar geleden ging over mensen mee laten doen, het daar nu weer opnieuw over gaat. Mensen in Nederland zijn vaak meer consument dan burger. Ik wil dat veranderen door ruimte te geven aan anderen en rekening met elkaar te houden. Dat is burgerzin."

 

 

Foto: Arno Boon ontving in 2018 een erepenning van het Nut uit handen van de burgemeester van Wageningen.

Lees meer