Digitaal 20211

Veel departementen zien zich weer genoodzaakt om de eerste maanden van 2021 activiteiten af te blazen of uit te stellen door de Coronacrisis. Ter afwisseling van de dingen die nog wel mogen in deze crisis zijn er  mogelijkheden om te genieten van digitale lezingen, cultuur en live-muziek.

Departement Langstraat                                                                                                                                                                                             

Departement Langstraat wees haar leden er onlangs op dat een bezoek aan een museum mogelijk is via de app Google Arts & Culture. Met behulp van deze app is er veel kunst en cultuur in musea over de hele wereld bewonderen. Veel musea zijn ook gewoon via internet te bezoeken, bijvoorbeeld via de website https://artsandculture.google.com/partner?hl=en

Ook zijn er korte kamerconcerten die het Concertgebouworkest iedere avond om 21.00 uur live uitzendt via Instagram. Zij doen dit gedurende de gehele avondklokperiode. Via de website van het Concertgebouw kunt u ook concerten beluisteren. https://www.concertgebouw.nl/bekijk-gratis-livestreams-vanuit-het-concertgebouw.

 

Onderwijsmuseum

Helaas is ook het Nationaal Onderwijsmuseum net als andere musea gesloten. Dat is jammer want het museum heeft een bijzondere tentoonstelling over de Bosatlas en Nazipropaganda voor de jeugd die zeker ook jongere doelgroepen zal aanspreken.
Het museum organiseert de aankomende tijd wel weer lezingen in de vorm van colleges voor de jeugd: de MuseumJeugdUniversiteit. Dit is een landelijk initiatief van verschillende musea in Nederland. Als de coronamaatregelen het toelaten, staat in de eerstvolgende collegereeks de wereld van de journalistiek centraal. Een aantal colleges is online terug te zien.

 

Departement Rotterdam

Departement Rotterdam organiseert elk jaar een Nutslezing. Op 1 februari is de lezing geheel Coronaproof gestreamd via internet. Dat was een succes. Er kwamen 574 aanmeldingen binnen, circa 300 inlogs op de live-stream (veelal met meerdere deelnemers op 1 inlogsessie). Er werden 390 boekjes besteld en half februari 2021 waren er bijna 800 inlogs op de YouTube registratie van de lezing. Er verscheen voorafgaand aan de lezing nog een opiniestuk in de Rotterdam bijlage over de lezing: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/29/wiens-algemeen-belang-a4029449.

De lezing gaat in op hoe ons begrip van het algemeen belang aan het veranderen is. De vraag is wat de veranderingen betekenen voor de grote uitdagingen waar onze samenleving voor staat. Derk Loorbach (foto) zal de lezing geven. Hij is directeur van DRIFT en hoogleraar sociaaleconomische transities aan de faculteit Sociale Wetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam. Op de website van het Nut Rotterdam is de lezing terug te kijken en terug te lezen. Op de website is de inhoud van de lezingen van voorgaande jaren ook inzichtelijk.
Lees meer 

 

Lezing en rondleiding gebouwen

Via de gebouwengids kunt u digitale tours doen maar ook lezingen volgen over verschillen architectonische onderwerpen de komende tijd. Lees meer.

 

Sociale vraagstukken

Bent u bestuurlijk of anderszins actief in het sociale werkveld of gewoon geïnteresseerd in (de aanpak van) sociale vraagstukken dan kunt u ook eens gaan kennismaken met de lezingen die worden verzorgd door Movisie.

 

Zijn er digitale initiatieven die u ook graag onder de aandacht brengt van de leden van het Nut dan hoort de redactie dat graag van u via secretariaat@nutalgemeen.nl