Departement Gorredijk 200 jaar

’t Nut in Gorredijk viert haar 200-jarig bestaan. Het Nutdepartement is vandaag de dag nog steeds een bloeiende vereniging die met haar programma van lezingen, reizen en muziekavonden een belangrijke inbreng heeft in het culturele leven van Gorredijk. De viering van het 200-jarig bestaan startte op 18 september jl. met de opening van een tentoonstelling in Museum Opsterlân. De tentoonstelling die een goed beeld geeft van de werkzaamheden van ’t Nut  in de afgelopen 200 jaar werd geopend door burgemeester Mw.van Selm. Dhr. Wester, voorzitter van Nutdepartement Gorredijk, heette vooraf alle aanwezigen welkom. Namens het Maatschappijbestuur was de heer Rietveldt aanwezig.

        Gorredijk-200-jaar    Gorredijk-200-jaar-1

Een aantal voorwerpen en schetsen afkomstig uit het Nutspand in Edam maken deel uit van de tentoonstelling die nog tot 8 november 2015 te bezoeken is. Tijdens de opening was er veel belangstelling voor de boeken met foto’s van de voormalige Nutsschool.

Op 26 september werd s middags in de Skâns in Gorredijk een receptie gehouden. Het jubileum werd ‘s avonds in de theaterzaal afgesloten met een feestelijke revue. Lees meer. Een artikel uit de Leeuwarder Courant treft u aan in de volgende link. Meer foto's vindt u op de Lees nog meer.

Meer foto's: Facebookpagina van 't Nut.


 

 Departementen starten nieuw seizoen

In september start bij de meeste departementen weer een nieuw seizoen vol van activiteiten. Via de website van 't Nut zijn veel actuele programma's van departementen te bekijken. Ook in de verschillende regionale media wordt aandacht besteed aan de startactiviteiten van een nieuw seizoen. Een willekeurige greep uit de verschenen berichten treft u hieronder aan.

Bellingwolde

Anker-2015Departement Bellingwolde presenteert opnieuw een boeiende agenda voor het komende seizoen met filmavonden, toneelvoorstellingen en verschillende lezingen. Alle bijeenkomsten zullen plaatsvinden in de Meent in Bellingwolde. Tussen de lezingen is een aantal opvallende namen te vinden, waaronder die van Jan Eikelenboom, Nederlands televisiejournalist en verslaggever. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als presentator van Achter het Nieuws, Nieuwsuur en NOVA, waar hij verslag deed vanuit alle hoeken van de wereld. Zijn specialisatie is het Midden Oosten, een regio die hij meer dan 100 keer bezocht heeft.

Het seizoen opent op 1 oktober a.s. met een lezing van Wim Anker (foto) met als titel Advocaat in Strafzaken. Deze strafpleiter is al sinds zijn jeugd woonachtig in het Friese Akrum. In Leeuwarden richtte hij in 1991 met zijn tweelingbroer Hans Anker&Anker Strafrechtadvocaten op. Dit kantoor kreeg grote landelijke bekendheid door een aantal geruchtmakende strafzaken waarop tijdens de lezing uitgebreid ingegaan wordt. Denk hierbij aan de zaak van Ferdi E, de ontvoerder van Gerrit-Jan Heijn, Jan Veenman, de caféhouder in Volendam die door hem bijgestaan werd na de Volendambrand en de zaak Robert M., hoofdverdachte in de grote Amsterdamse zedenzaak.

Zelhem

Departement Zelhem trapt dit seizoen af seizoen met een presentatie van de natuurfotograaf Michiel Schaap op 21 september. De meeste opnames zijn gemaakt in de Achterhoekse bossen. De toegang is gratis zowel voor leden als niet-leden. Voorafgaand aan de presentatie is de algemene ledenvergadering. Lees meer over andere activiteiten van departement Zelhem hier.

 Vredewold-Leek

 

Departement Vredewold Leek heeft een interessant programma samengesteld voor de komende maanden. Op woensdag 30 vertelt secretaris Wim van Boekel van de Stichting Natuurbelang De Onlanden over het nieuw ingerichte waterbergings- en natuurgebied. Na de korte jaarvergadering op dinsdag 27 oktober om 20.00 uur gaat Martin Vinken in op de geschiedenis van aloude gevelstenen die te maken hebben met vervoer over land en via water. Lees meer 

 

Noord–Beveland

Noord-Beveland startte het seizoen in het kerkje van Kats op 18 september met een literaire avond met medewerking van Franca Treur. ’Franca Treur debuteerde in 2009 met Dorsvloer vol confetti, een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse bevindelijk gereformeerde boerengemeenschap met een geheel eigen vertelcultuur. In januari 2014 verscheen haar nieuwe roman De Woongroep. Treurs nieuwe roman gaat over het verlangen van Elenoor Fontanel (28) naar een betekenisvol leven in de onttoverde wereld van 2010. Zij hoopt het te vinden in een Amsterdamse (semi-)idealistische woongroep die gevestigd is in een voormalig weeshuis. Lees meer

Wieringermeer

‘t Nut in Wieringermeer heeft zoals elk jaar weer een aantrekkelijk programma voor leden bestaande uit excursies en lezingen. Daarnaast verzorgt het departement ook cursussen die plaatsvinden in de Cultuurschuur in Wieringermeer, het voormalige gemeentehuis. De eerste cursus start begin oktober met als onderwerp Filosofie voor beginners; Filosofie à la Ferry. Het boWieringermeer-2015ek van Luc Ferry is een van de weinige inleidingen in de filosofie die helder en toegankelijk zijn voor de leek. Zijn methodiek helpt de cursist gedurende de zes bijeenkomsten beter te begrijpen hoe mensen tot verschillende levenshoudingen kunnen komen. Gaandeweg ontwikkelt de cursist het vermogen andermans denken beter te begrijpen. Doel van de inleiding van Ferry is een verdieping van het eigen denken en een tolerantie van het ‘vreemde’ denken. De fraaie website van department Wieringermeer biedt op overzichtelijke wijze toegang tot de verschillende activiteiten. Zie www.nutwieringermeer.nl

Amsterdam

De Stichting tot Voortzetting van het Departement Amsterdam ontplooit zelf geen activiteiten maar ondersteunt wel financieel activiteiten in Amsterdam. Zo is er steun gegeven aan het project Buurten in de Openlucht dat op 23 juni jl. plaatsvond in Amsterdam. Lees meer. 

 


 

Oud-Wageningen-2015Geschiedenis departement Wageningen

Departement Wageningen bestaat sinds 1807. Vandaag de dag ondersteunt het departement vooral projecten en initiatieven in lijn met de doelstelling van ’t Nut. In 1846 was het departement actief betrokken bij de oprichting van een zogenaamde Winterwerkvereniging. Deze vereniging bood naar de huidige maatstaven een uitstekend werkgelegenheidsproject aan werklozen. Leo Eppink schreef een uitgebreide verhandeling over de geschiedenis van het departement Wageningen voor het tijdschrift van de Vereniging Oud Wageningen. Het eerste deel verscheen in september 2015. Klik hier (pagina 14-17).  In de streekkrant Bennekoms Nieuwsblad / Stad Wageningen verscheen vooruitlopend daarop een bericht over dit Wageningse Nutsproject van weleer. Lees meer