Aankondiging WageningenfondsVoor het 240-jarig jubileum van Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen is het eerste interview met Cor den Boer. Van zijn dagen als bestuurslid en voorzitter tot zijn huidige rol in de archiefcommissie, straalt de bevlogenheid er nog altijd vanaf. Onbelemmerd door externe verwachtingen volgde Cor vastberaden zijn innerlijke kompas. Dit interview belicht Cor's betrokkenheid bij het Nut gedurende ruim drie decennia. 

 

“Als je dit werk doet, dan geniet je”

 

Na zijn studie weg- en waterbouw aan de HTS in Rotterdam, belandde Cor in de wereld van industriële ovens. Jarenlang bekleedde hij het voorzitterschap van het departement in Geldermalsen, om vervolgens in 2004 toe te treden tot het landelijk hoofdbestuur, waar hij van 2009 tot 2012 voorzitter was. Tegenwoordig maakt hij deel uit van de archiefcommissie. Cor was eveneens betrokken bij de totstandkoming van het Nutfonds en bij het overdragen van de boekencollectie van het Nut aan het Nationaal Onderwijsmuseum. Gevraagd naar zijn ervaringen, wordt duidelijk dat hij nog altijd onverminderd plezier heeft in zijn inspanningen voor het Nut. Cor: “Als je naar de film gaat, dan geniet je. En als je dit werk doet, dan geniet je. Ik leef hier een beetje van”.

 

Ontdekking

Cor blikt terug op zijn eerste kennismaking met het Nut, via lezingen over verschillende religies. Door zijn gereformeerde achtergrond voelde hij zich aangetrokken tot deze lezingen. Hij vertelt: “Ik was nieuwsgierig naar mensen met andere religies en hoe ze daarover vertellen. De wereld is tenslotte groter dan je eigen dominee. Het was buitengewoon interessant en boeiend. Er is een wereld voor me opengegaan.” 

 

“Ik vind het heel vreemd dat we mensen van een ander geloof of een andere kleur wantrouwen” 

 

“Zonder je medemens kun je niet bestaan”

Cor stelt: "Ik vind het heel vreemd dat we mensen van een ander geloof en een andere kleur wantrouwen. Zonder je medemens kun je niet bestaan." Zijn opvattingen vielen in goede aarde, en dankzij zijn regelmatige bezoeken aan de lezingen kreeg hij al snel een bestuursfunctie bij het Nut aangeboden. "In de maatschappij waarin we leven, moet je niet alleen nemen maar ook geven. Als je wordt gevraagd om iets te doen, dan doe je dat. En daarna word je erdoor besmet. Want naast gereformeerd ben ik ook nog steeds Nutsman", lacht hij. 

De NUT-MBO Prijs

2010 MBO 4  

Cor spreekt met enthousiasme over de NUT-MBO Prijs, een initiatief waarbij het Nut samenwerkte met de landelijke MBO Raad. Hij vertelt trots: "Studenten uit het hele land deden mee en leverden een werkstuk in. De prijswinnaar ontving een geldbedrag van €1000,-. Dit deden we zelfs in een mooie spaarpot.” Cor mocht de prijs driemaal uitreiken tussen 2009 en 2011. Het enthousiasme van de studenten raakt hem nog altijd: “Als je hen zo ontzettend bevlogen bezig ziet en de toekomstige generatie ziet opgroeien, dat is zó mooi om te zien." Voor Cor was dit initiatief een manier om bij te dragen aan ‘de verheffing van het volk’, de spreuk waar het Nut sinds 1784 op gefundeerd is.

 

 

"We zijn telkens ergens ingesprongen waar een gebrek was” 

 

Pionieren

Cor benadrukt: “We zijn telkens ergens ingesprongen waar een gebrek was. Dat was altijd een grote kracht van het Nut.” Hij wijst op de vroege betrokkenheid van het Nut bij het onderwijs, met talloze initiatieven zoals de Nutscholen en de theatrale workshop voor middelbare scholen ‘Wat doe jij?’ over pesten, die enorme successen bleken. Daarnaast benoemt Cor de rol die het Nut in het verleden heeft gespeeld bij het aanpakken van drankmisbruik. “Als iemand dan een werkje had gedaan, gaven we geen geld maar een winkelkaartje. Hiermee kon hij bij de winkel eten kopen in plaats van drank”, vertelt hij. Zo illustreert Cor hoe het Nut pionierde op gebieden zoals onderwijs, sociale voorzieningen en woningbouw, waarbij deze inspanningen uiteindelijk werden overgenomen door de overheid. 

“Heprinses nutkast 1t jubileum heeft het meeste indruk gemaakt”

Na vele jaren van betrokkenheid bij het Nut is er één evenement dat er voor Cor duidelijk uitspringt. Hij vertelt enthousiast: “Het jubileum heeft het meeste indruk op me gemaakt.” De viering van het 225-jarig bestaan vond plaats in het Onderwijsmuseum te Rotterdam, met de aanwezigheid van Prinses Laurentien, en staat hem nog levendig voor de geest. Cor: "Het was echt een prachtige mijlpaal die ik mee heb mogen organiseren. Dat je dan in zo'n korte tijd een schitterende jubileumtentoonstelling in Rotterdam hebt, dat zijn gewoon geweldige dingen."

  

“Feiten lijken plotseling meningen te worden.

Daar verzet ik me met al mijn vezels tegen” 

 

Blik op de toekomst

Hij deelt zijn visie op de uitdagingen van vandaag en morgen. Cor: “Het tegengaan van non-informatie en dat feiten plotseling meningen lijken te worden. Daar verzet ik me met al mijn vezels tegen. De krankzinnige macht van algoritmes waar je in wordt gezogen, maakt dat de waarheid een beetje fluïde wordt.” Hij benadrukt het gevaar hiervan voor zowel het individu als de politiek op nationaal en globaal niveau. “Ik geloof dat we moeten blijven praten met elkaar en sociale contacten moeten onderhouden”, voegt Cor toe, wijzend op de noodzaak om te voorkomen dat mensen zich beperken tot informatiebubbels.


Reacties welkom

Het staat alle leden vrij om te reageren op dit interview. Reacties in de vorm van een afbeelding, eigen verhaal, artikel, link of bericht dat aanhaakt op een interview kunt u sturen naar het secretariaat@nutalgemeen.nl

 


Reactie landelijk Nut

Het Nut is 'Vriend' van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Het eerste nummer in 2009 van 'Lessen', het magazine van het Nationaal Onderwijsmuseum, is grotendeels gewijd aan de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. In 2009 vierde de Maatschappij zijn 225-jarig bestaan. Het Nut heeft veel betekend voor het onderwijs. Het Nationaal Onderwijsmuseum greep dit jubileum ook aan om een tentoonstelling over de Maatschappij samen te stellen. Lees meer