Jan de Vries InterviewWat begon als een persoonlijke zoektocht leidde Jan de Vries uiteindelijk naar een betekenisvolle rol bij het Nut in Bergum. Na een carrière in de zorg en een indrukwekkende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, zet hij zich nu in om het departement nieuw leven in te blazen. Ter gelegenheid van het 240-jarig jubileum van het Nut deelt hij zijn ervaringen en visie op de toekomst van de vereniging en de samenleving.

“Ik heb vrij snel alle koksopleidingen gedaan”

Aanvankelijk wilde Jan naar de CIOS om een sportcarrière na te streven, maar dat liep anders. "Omdat ik bij de handstand niet recht stond, werd ik afgekeurd." Hij gooide het roer om en koos voor de culinaire wereld. "Ik heb in vrij korte tijd alle koksopleidingen gedaan die er waren." Zijn talent en doorzettingsvermogen leidden hem naar een leidinggevende positie in de keuken van een verzorgingshuis, waar hij uiteindelijk doorgroeide tot facilitair manager. "Ik was veelal met mensen aan de gang en probeerde zaken te verbeteren," zegt Jan over zijn rol in het managementteam van een zorgorganisatie.

 

"Ik heb in mijn leven heel veel voor anderen klaargestaan, zowel bestuurlijk als in mijn werk. Het was tijd dat ik iets voor mezelf ging doen."

 

Van Dorpsbelang naar het Nut

 

In Bergum zette Jan zich eerst in als voorzitter van het Dorpsbelang, een rol die hij acht jaar vervulde. Later benaderde Nini hem met de vraag of hij zich bij het Nut wilde aansluiten. Hoewel hij het Nut niet goed kende, stond hij open voor de uitdaging. "Toen ze hier kwam, hebben we buiten gepraat met z'n tweeën.” Hij zei ja op één voorwaarde: "Ik wil wel, maar eerst wil ik die tocht naar Santiago doen." Na zijn pelgrimstocht nam hij de rol van voorzitter aan voor Departement Bergum.

 

“Uw verhaal is zo leuk”

Na zijn vervroegde pensioen op 62-jarige leeftijd besloot Jan een langgekoesterde droom waar te maken: een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela van 1.100 kilometer. "Ik heb in mijn leven heel veel voor anderen klaargestaan, zowel bestuurlijk als in mijn werk. Het was tijd dat ik iets voor mezelf ging doen. Ik heb het besluit genomen om met de trein vanuit Amsterdam naar Parijs te gaan. Van Parijs ben ik naar Bordeaux gegaan met de sneltrein. Vanaf daar ben ik met enkel een rugzakje naar Santiago gelopen, zonder te weten waar ik 's avonds zou slapen. Dat plande ik niet en dat hoefde ook niet op die route. Het is echt fantastisch.” Deze ervaring inspireerde hem om lezingen te geven over zijn tocht. “Ik kan het iedereen aanraden om dat te doen en kan er eindeloos over vertellen. Mensen zeggen dan: 'Uw verhaal is zo leuk.'"

 

 

“Dan zie je dus vooraan mensen die met een kleine rollator staan te dansen”

 

Vernieuwing

Als voorzitter bracht Jan samen met het bestuur vernieuwing in het programma van het Nut om het aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. "Ik vind het belangrijk om het programma aantrekkelijk te maken, vooral voor de jongere generatie tussen 45 en 65 jaar," legt hij uit. Hij introduceerde meer muziek en interactieve activiteiten. "We hadden vorig jaar een rock-'n-rollband, een bandje van drie jongens die allemaal nummers uit de jaren '60 speelden. En ook was de hele zaal weer vol." Het was opvallend hoe ook de oudere leden hiervan genoten. "Dan zie je dus vooraan mensen die met een kleine rollator staan te dansen. Dan denk ik: fantastisch. Het kan dus wel."

 

“Je moet samen kijken waar je elkaar kunt versterken. We moeten elkaar niet weghalen”

 

Samenwerken

Jan is zich bewust van de uitdagingen die het Nut heeft om jongere generaties te betrekken en de concurrentie met andere lokale clubs. "We hebben allemaal actieve clubs die iets organiseren. We vissen met elkaar een beetje in hetzelfde vijvertje," erkent hij. Daarom zoekt hij actief samenwerking met andere organisaties om elkaar te versterken. “Je moet samen kijken waar je elkaar kunt versterken. We moeten elkaar niet weghalen," benadrukt hij. Zo heeft het Nut onder zijn leiding samenwerkingen opgezet met onder andere de Culturele Commissie, waar ze gezamenlijk evenementen organiseren. "Als je samenwerkt, kun je een breder publiek aanspreken en elkaar versterken."

 

Toekomst

Met zijn passie en toewijding hoopt hij een duurzame toekomst voor het Nut in Bergum te creëren. Jan: "Ik vind het belangrijk dat we mensen met elkaar verbinden en dat ze een gezellige avond hebben." Door het programma te vernieuwen en open te staan voor samenwerking, streeft hij ernaar het Nut toegankelijk en relevant te houden voor iedereen. "De aanwas moet komen van die groep tussen 45 tot 65 jaar. Dat noem ik jeugd," voegt hij toe met een knipoog.